2016. szeptember 10., szombat

Bojt készítése láncból

Az utoljára elkészült nyakláncom alatti láncbojt sok kérdést hozott a levelezőládámba és gondoltam csinálok nektek egy képsorozatot, hogy is kell ilyen bojtot készíteni.
Ne ijedjetek meg, nem nehéz. Kelleni fog kb 1 méter lánc (ez változhat a bojt hosszúsága vagy vastagsága miatt), 1 színben passzoló gyöngykupak, szerelőpálca és esetlegesen egy szerelőkarika. Eszközökből kell a kúpos fogó és a vágó vagy a laposfogó. Minden képhez írom a tapasztalataimat, tehát olvassátok végig mielőtt belevágtok. :)

1. lépés
Először meg kell határozni, hogy kb. milyen hosszú bojtot szeretnénk. Az enyémnél a láncocskák 7 cm-esek. Ehhez 14 cm-es láncrészeket vágtam. Csak 7 db-ig jutottam, de ha dúsabbat szeretnénk, akkor legalább 10 db 14 cm-es láncot kell vágni. Ezért írtam az anyagszükségletnél, hogy a lánc mérete változhat a hosszúság és vastagság függvényében.

2. lépés
Megkeressük a láncocskák közepét és egy szerelőpálca kinyitott hurkába dugjuk.

3. lépés
Ha dúsabb a bojt és nem férne a hurkos pálca hurkába, akkor fűzhetjük azonnal szerelőkarikára, amit ráakasztunk a szerelőpálcára és azzal húzzuk be a bojtot a gyöngykupakba. A vékonyabb kupakoknál ez a módszer nem működik, de a vékonyabb kupakok nem is bírnak el vaskosabb bojtot, így a szerelőpálca hurka pont elég.

4. lépés
Ha behúztuk a szerelőpálcával a gyöngykupakba a bojtot, akkor már csak hurkot kell készítenünk a szerelőpálca másik végére is és készen vagyunk. Én még díszítettem kicsit a szerelőpálcát pár színben illő gyöngyöcskével. 

Alkatrészeket itt találtok:
Láncok ITT és amit én használtam ITT és amit a bogyós láncom alatti bojthoz használtam ITT
Gyöngykupakok és amit én használtam ITT


Ha tetszett a képsorozat, akkor ezt a képet megoszthatjátok, ha feltüntetitek a forrást, azaz ezt a blogot vagy a TisziGyöngyöt. Köszönöm a megértéseteket és a segítségeteket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése